Heraanleg centrum Harelbeke

Harelbeke ontstond langs de oever van de Leie. Nochtans zie je nu nauwelijks de Leie als je de stad binnenrijdt. Hoe meer Harelbeke zich uitbreidde, hoe meer de stad zich organiseerde rond de Gentse baan. De Leie werd letterlijk weggestopt achter alle gebouwen en infrastructuur en werd een achterkant van de stad. Met het stadsvernieuwingsproject Haqua haalt Harelbeke de band met de Leie opnieuw aan. De reorganisatie van het centrum rond de Leie biedt de kans om mooie publieke ruimtes en woonomgevingen te creëren.

De stad ondergaat een complete transformatie. De verandering is reeds ver gevorderd met de Leiewerken, waarvan de opstart uiteindelijk mee de katalysator was voor de stadsvernieuwing. De Leiewerken zorgen, samen met de heraanleg van het Marktplein en de andere stads- en woonontwikkelingen op beide oevers voor een volledig vernieuwde stadskern.

De kant van het centrum is de stedelijke oever, waar zachtjes de overgang naar de Leie gemaakt wordt. Langs de N43 zitten alle handelszaken en is er veel verkeer. De aaneengesloten bebouwing wordt hier en daar onderbroken  voor een verbinding naar de Leie. Het Marktplein zorgt voor de breedste verbinding met de Leie als een aangenaam plein dat langzaam overvloeit in de kade. Op deze kade is het contact met het water het grootst. Het Marktplein is het kloppend hart van de stad. Iedereen die houdt van de gezellige drukte van de wekelijkse markt of van een terrasje in de zon vindt er zijn gading.
De Twee-Bruggenstraat krijgt een iets rustiger sfeer, waar tussen de woongebouwen het groen komt piepen en waar je kan wandelen op een promenade langs de Leie. Je kan er het versluizen van de schepen op de Leie gadeslaan met de nieuwe ontwikkeling van Overleie op de achtergrond.
Overleie wordt meer zichtbaar en zal op die manier meer aansluiten bij de huidige centrumzijde. De bruggen tussen beide oevers nodigen uit om nieuwe omgevingen te verkennen. De oever langs Overleie wordt een stedelijk-landschappelijke oever, waar groen in al zijn vormen, van een groot park tot een smalle bomenrij, zich als een snoer door de verschillende projecten rijgt. Er is plaats voor erfgoed, natuur, ontspanning en wonen. 

Het doel van de Leiewerken was ervoor zorgen dat schepen van maar liefst 185 meter lang en 4.500 ton zwaar door Harelbeke kunnen varen. Om dat mogelijk te maken paste De Vlaamse waterweg onder andere de Stuwsluis en de Hoge Brug aan.  De Hogebrug was te laag om een veilige doorgang te bieden aan de binnenvaart en was bovendien te smal om fietsers en voetgangers op een veilige manier af te scheiden van passerende auto’s.

De opdracht omvatte volgende zaken: het bouwen van een nieuwe stuwsluis met vispassage, het verdiepen van de Leie, het vernieuwen van de Hoge Brug, het voorzien van een fietsersbrug over de Leie en de heraanleg van de Vrijdomkaai, Twee-Bruggenstraat en Moleneiland.
De Vlaamse Waterweg kocht in de toekomst ook de oude molens die zo typisch zijn voor Harelbeke. Wat hun nieuwe bestemming wordt, is nog niet bekend. Naast het verbeteren van de boot- en vispassage, zullen de Leiewerken ook voor extra recreatieve mogelijkheden zorgen. 
 

De realisatie van het nieuwe marktplein
Na jaren van ontwerpen werd, na een procedure via de Vlaams Bouwmeester, in 2011 een belangrijke stap gezet door de goedkeuring van het ontwerp van het Marktplein als onderdeel van het beeldkwaliteitsplan. Op die manier wil de stad Harelbeke eindelijk de titel van ‘lelijkste Marktplein van Vlaanderen’ kwijtspelen. Kort samengevat bestaat het uit een stadsblok dat omgeven wordt door de heraangelegde publieke ruimte van de Hoge Brug, de Vrijdomkaai en het nieuwe Marktplein. Met respect voor het verleden, maar met het oog op de toekomst is er ruimte voor wonen, handel en evenementen.
Het nieuwe gebouw langs de Marktstraat zorgt ervoor dat het besloten perspectief, kijkend richting Gent, hersteld wordt. Dit vormt meteen ook een verwijzing naar het vroegere schepenhuis. 

 

Project locatie

Watersysteem
Gemeente
Gebied

Status

Fase
Trekker
Stad Harelbeke
Afbeelding