Dit natuurgebied van 6,75 ha is in het dichtbewoonde Zuid-West-Vlaanderen een nog relatief ongeschonden stuk valleigebied. Met zijn glooiende weiden en een verval van 15 meter op een kleine 200 meter tussen de spoorweg en de Leie, is dit een relict van de laatste ijstijd. Dit blijkt duidelijk uit de vele fossielen die in een nabij gelegen kleiput te vinden zijn. Dit natuurgebied van 6,75 ha is in het dichtbewoonde Zuid-West-Vlaanderen een nog relatief ongeschonden stuk valleigebied. Met zijn glooiende weiden en een verval van 15 meter op een kleine 200 meter tussen de spoorweg en de Leie, is dit een relict van de laatste ijstijd. Dit blijkt duidelijk uit de vele fossielen die in een nabij gelegen kleiput te vinden zijn.
Inrichtings- en beheersvisie
Sinds de jaren '80 beheert Natuurwerkgroep 't Schrijverke het gelijknamig reservaat. Het ontleent zijn naam aan een klein watertorretje dat alleen overleeft in zuiver water. Na die inrichtingswerken werd de bescherming van de omgeving een belangrijk streefdoel. Deze open ruimte is in het dicht bewoonde Zuid-West-Vlaanderen nog relatief ongeschonden.
Rivierherstel
De Leie anno 2015 maakt deel uit van het Project Seine-Schelde. Het uitdiepen van de Leie voor schepen tot 4400 ton moeten binnenscheepvaart en economie versterken. Tegelijkertijd worden de ecologische belangen in dit project behartigd ander de naam 'Rivierherstel Leie'. Deze actie staat in voor het natuurbehoud langs van het Leiebekken. Belangrijk hierbij zijn het terug verbinden met de Leie van een aantal afgesneden meanders en het natuurvriendelijk beschermen van oevers. 300 hectaren extra natuur staan in de steigers tussen Wervik en Deinze.
De Provincie West-Vlaanderen maakt werk van een geïntegreerde gebiedsvisie voor het gebied tussen Wervik en Kortrijk. Landbouw, economie, toerisme, recreatie, natuur, erfgoed gaan in de toekomst hand in hand.
Op deze plaats kan je aansluiten op het Markse Prikkelpad of op de Tweebekenwandelroute.In 2008 realiseerde Leiedal in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, en met betrokken partners stad Kortrijk en Natuurpunt, een “inrichtings- en beheervisie” voor de Leiekant Marke-Bissegem. De studie had als doel een concrete en gedragen visie uit te werken in functie van biodiversiteit en landschappelijkheid, waarbij op een geïntegreerde wijze naar een evenwicht gestreefd wordt tussen ecologische en recreatieve doelstellingen en in relatie met de ruimere omgeving. De studie bestaat zowel uit een ecologisch luik als een ruimtelijk-morfologisch onderzoek.
Verdere acties
Uit de studie kwamen enkele actiepunten voor: zoals het uitgraven van de gedempte parallelle Oude Leiarmen op korte termijn, het verbreden en uitdiepen van de langsgracht tot een permanent watervoerende gracht met brede oeverstroken op middellange termijn, het natuurbeheer van het kwelrijk grasland door Natuurpunt, en het verder ontsluiten via de Leieberm met een aantal dwarsverbindingen richting het spoor. Verder wordt er ook verdere verwervingen overwogen indien er bijkomende opportuniteiten zijn in het natuurgebied.