Warmtenet Kuurne-Harelbeke

De levering van warmte aan de naburige betonfabriek was een eerste begin voor het warmtenet van Imog. Het warm water afkomstig van de afvalverbrandingsinstallatie kan ook gebruikt worden om woningen te verwarmen. De gemeente Kuurne koppelde de ontwikkeling van enkele nieuwe wijken aan een warmtenet met een potentieel van 700 woningen.

De netwerkbeheerders en Imog ondertekenden een overeenkomst om 25 jaar warmte te leveren aan deze nieuwe verkavelingen in Kuurne. In 2016-2017 startte de aanleg van in totaal 6,6 kilometer geïsoleerde leiding om de warmte efficiënt te vervoeren van Imog naar de nieuwe verkaveling. De leiding loopt grotendeels langs de Leie, die werd onderboord om tot bij de verkaveling te komen.

Ook in Harelbeke zijn  grootscheepse stadsvernieuwingswerkzaamheden gerealiseerd. De netbedrijven en afvalintercommunale Imog maken van de gelegenheid gebruik om tegelijk een warmtenet aan te leggen vanaf de verbrandingsinstallatie van Imog tot aan het OCMW. Langs het voorgestelde traject liggen heel wat openbare gebouwen. De stad heeft bekeken in welke mate het haar gebouwen op het warmtenet kan aansluiten. Daarnaast zijn bouwpromotoren en projectontwikkelaars aangespoord worden om ook op het warmtenet aan te sluiten. De nieuwe ontwikkelingen van het woonpark Harelbeke-Kuurne zijn ondertussen hierop aangesloten. 
 

Project locatie

Watersysteem
Gemeente
Gebied

Status

Fase
Trekker
netbeheerders
Actor
IMOG, Eandis, Infrax, gemeente Kuurne, gemeente Harelbeke, Nerva
Afbeelding
Afbeelding