Meense Groenvallei

De Meense Groenvallei omvat het valleigebied van de Leie tussen het hartje van Menen en het agrarisch gebied dat aansluit bij Lauwe. Het is een aaneenschakeling van relatief kleine biotopen met een vrij grote diversiteit op beperkte oppervlakte. Het omvat onder meer het natuurgebiedje De Poel, het slibdepot, de oude Leiearm, de open ruimte ter hoogte van de Barakken, het Diefhondbos en de oude Leiearm de Notelaer.
In 2010 werd een inrichtingsplan voor de Meense Groenvallei opgemaakt dat nu stap bij stap wordt uitgevoerd. Eén van de uitgangspunten is de bedding van de vroegere natuurlijke Leie landschappelijk weer ‘tot leven te wekken’. Daarbij wordt gestreefd naar een evenwicht tussen ecologische doelstellingen en de toegankelijkheid voor recreanten en natuurontdekkers.  


Na beheerswerken in de voorbije jaren door de natuurwerkgroep de Leiemeersen is er nu een mooi gebied bestaande uit open water in combinatie met een rietkraag en moeraszone. Het is alleen toegankelijk onder begeleiding. Het opgespoten terrein maakt deel uit van de oorspronkelijke Leievallei, en werd na de rechttrekking van de Leie opgehoogd met slib en nadien beplant met pionierssoorten zoals wilgen.


Diefhondbos
Het eerste deelgebied dat wordt afgewerkt is het Diefhondbos waar tegen 2014 een nieuw landschapspark met speelbos moet komen.
Het Diefhandbos is gelegen langs de Roterijstraat in Menen. Het is één een van de oude beddingen die ontstaan zijn na de rechttrekking van de Leie in 1885. Die afgesneden arm werd jarenlang opgevuld met huishoudelijk afval. In 1979 werd het gebied ingekleurd als bos en in 1983 werd het stort gesloten. In de loop der jaren werden op het stort verschillende boomplantacties georganiseerd. Recent werd een ontwerper voor het Diefhondbos aangesteld, landschapsarchitect Andy Malengier. In de loop van 2014 zou het nieuwe landschapspark met speelbos klaar moeten zijn.

Project locatie

Watersysteem
Gemeente
Gebied

Status

Fase
Trekker
stad Menen
Actor
ANB, Provincie West-Vlaanderen
Afbeelding