Transfo - Duiktank

Duiktank op Transfo


Een recreatief gebied


De omgeving van Transfo wordt ingericht als een eigentijdse parkzone waar het aangenaam wandelen, luieren, kuieren, spelen en vertoeven is. Een mix van lichte vormen van actieve vrijetijdsbesteding (fietsen, wandelen, varen, etc.) en avontuurlijke sporten - op maat van en als het ware vergroeid met de site (klimmen, duiken, mountainbike, roeien, etc.) - vinden er hun plaats. De ketelzaal in het hoofdgebouw wordt als binnenzone voor avontuurlijk sporten ingericht. Het oliereservoir van 15 meter diep wordt een duiktank voor duikers.


De duiktank


Eind oktober 2013 keurde de Provincie West-Vlaanderen de herbestemming van een oliereservoir tot duiktank op de site Transfo in Zwevegem goed. De start van de werken is voorzien in 2013. Eind 2014 zal de realisatie voltooid zijn.
Op de Transfosite in Zwevegem bevinden zich drie reservoirs. Eén ervan, een reservoir met diameter van 33 meter en een diepte van 17 meter, zal vanbinnen met een duiktank en bijhorende lokale (cafetaria, onthaal, kleedkamers, technische ruimte, etc.) uitgerust worden.
De tank zal een uitzonderlijk karakter hebben. Niet alleen omdat het om een herbestemming gaat van industrieel erfgoed, maar ook door de omvang van de tank. Onder andere door de diepte, vormt duiken in een tank de perfecte tussenstap tussen duiken in een zwembad en duiken in open water. De komst van de tank biedt niet alleen mogelijkheden voor professionele duikers, ook amateurs zullen opleidingen en stages kunnen volgen.


Subsidies


De totale kostprijs van de tank wordt op 4,3 miljoen euro geraamd. Dankzij verschillende subsidies is de realisatie mogelijk. Het grootste deel wordt door de Provincie West-Vlaanderen gefinancierd. Ook de federale regering besliste begin juli 2012  om met middelen van de Nationale Lotererij, verspreid over drie jaar, de realisatie van de duiktank te ondersteunen. Eerder maakten Europa, de Vlaamse regering en het Eliafonds geld vrij.

Project locatie

Gemeente
Gebied

Status

Thema
Fase
Trekker
Provincie West-Vlaanderen
Actor
Gemeente Zwevegem
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding