Uitbreiding Provinciaal domein Gavers

Natte natuur
We herstellen het meersenlandschap, geïnspireerd door hoe het vroeger was: De Gavers als groot meersengebied. Typisch voor het historisch meersenlandschap waren de ontelbare grachtjes en beken, knotwilgenrijen, populierendreven, boomgaarden …
Het doel was vroeger het gebied zo snel mogelijk te ontwateren.
Het doel nu is het water zo lang mogelijk in het gebied te houden en dit te laten werken als een spons.

We creëren natte natuur door:

alle historische grachtjes weer open te leggen
stuwen (afdammingen) te zetten op het bestaande grachtensysteem, waardoor er natte weiden ontstaan
grote zones af te plaggen om de voedselrijke bovenlaag te verwijderen. Zo kan de oorspronkelijke moerasbeplanting er zich opnieuw ontwikkelen.
hier en daar uitgravingen te doen die kunnen ontwikkelen tot poelen met permanent water
Om het historisch landschap te herstellen, planten we opnieuw knotwilgenrijen en populieren aan.

Er komt een nieuwe educatieve hoogstamboomgaard (1 ha) met een honderdtal oude fruitboomrassen die hun 'roots' hebben in het historisch meersengebied van De Gavers. Deze 'Oude Krakers' zijn verzameld samen met de ‘Velt fruitgroep Wevelgem Menen’ en heel wat buurtbewoners. 

Aan de randen van deze zone komt een nieuwe bosgordel. Deze aanplant is gestart begin 2021. In totaal komt er in deze zone 3 ha bos bij.

Natuureducatie en recreatie
We leggen vlonderpaden en knuppelpaden aan, zodat je in de winter dit natte gebied ook kan bezoeken. De paden in dit gebied zijn half-verhard en toegankelijk voor rolstoel en kinderwagen.
 
We ontwarren de huidige paden en leggen een heldere padenstructuur aan in makkelijk begaanbare half-verharding of met kort-gemaaid gras (blauwe lijn).
 
Een nieuw natuur-educatief en avontuurlijk pad voor jong en oud wordt de rode draad doorheen deze zone (gele lijn). Dit pad van ongeveer 2 km verbindt het bezoekerscentrum van De Gavers met een educatieve zone voor outdoor-educatie voor schoolgroepen. 
Deze werken starten begin 2023: meer informatie over deze werken.
 
Voor gezinnen met kinderen stippelen we op dit parcours een educatieve lus uit met verschillende 'eilandjes', verbonden door graspaden en knuppelpaden. Op de eilandjes gaan kinderen aan de slag met thema's als grondwaterpeil, beestjes in het water, wolken … Vanuit een boomhut bespieden ze het hele gebied. 
We leggen een weide voor jeugdkamperen aan. Er is ruimte en sanitair voorzien voor maximum 30 personen.  

Tussen de Eikenstraat en de Meersstraat en is ongeveer 10 ha groot. Hier leggen we een gecontroleerd overstromingsgebied aan met als doel:

de woningen in de Meersstraat te beschermen tegen wateroverlast,
het Gavermeer, dat waterwingebied is, te vrijwaren van overstromingen met water vanuit de Gaverbeek, de Pluimbeek en de Keibeek. We graven 2 bufferbekkens, zodat bij hoge waterstand het water van de Pluimbeek en de Keibeek hierin kan overstromen.
De Pluimbeek en de Keibeek krijgen elk een aparte bedding.
De uitgegraven grond verwerken we in een bebost talud met uitkijkpunt. 
Het nieuwe gebied heeft een ‘buffer- en sponsfunctie’. De bedoeling is om water langer in het gebied te houden.
Padden, salamanders, oevervogels en steltlopers zullen hier hopelijk binnenkort te zien zijn:

via rietkragen en steile, zeer brede oevers in deze natte natuur creëren we een habitat (woongebied) voor verschillende steltlopers, oeverzwaluwen en broedvogels,
we omzomen het gebied met groen en bos (3 hectare),
we breiden het natuurreservaat ‘De Villaplasjes’ (in beheer bij Natuurpunt Gaverstreke) uit met 4 hectare. Ook hier ligt de nadruk op het herstellen van het historisch meersenlandschap.
Natuurliefhebbers kunnen van dit alles genieten dankzij: 

een wandelpad rond het waterbekken,
een uitkijkpunt,
verschillende vogelspotplaatsen (kijkhutten) die een unieke inkijk geven in het leven op het water.

Project locatie

Watersysteem
Gemeente
Gebied