Summerschool Corridors

Naast de lokale universiteiten engageerde de summerschool van de zomer van 2016 ook andere studenten (in de architectuur, engineering, landschap, sociale wetenschappen, beeldende kunst) en universiteiten (zoals EPF Lausanne en IUA Venetië).

 

Dender, Leie en Kanaal Roubaix-Spierre

Corridors case studies, maquetten

Het thema van de workshop ontwikkelde zich uit een collectief idee: het idee dat een project vanaf het water -de fundamentele bron voor het leven in het gebied- kan vertegenwoordigen, het verbeteren en versterken van de eurometropool Lille-Kortrijk-Tournai. Deze hypothese, besproken in de eurometropool de afgelopen jaren, op vele niveaus en door vele actoren, word beschouwd als een verenigend project voor de eurometropool dat over de grenzen heen zal worden uitgevoerd en de resultaten in het voordeel van de populatie in het grensgebied te genereren.

Water is de basis van het verhaal. De Blauwe Ruimte van de eurometropool wordt beschouwd als een van de belangrijkste onderwerpen voor het gebied, en is een onderdeel van de prioriteit die aan duurzame ontwikkeling gegeven wordt op het gebied van informatie, educatie en participatie van de burger. Interdisciplinariteit en de mogelijkheid om verschillende schalen te doorlopen staan centraal in de Blauwe Ruimte aanpak vanwege de bij uitstek transversale aard van het water. De eurometropool kan zich mobiliseren en ter plaatse uitwerken door het water, een gemeenschappelijk kenmerk van het gebied.

De workshops zijn een belangrijk moment van de participatie en de bouw van dit project, de kennismaking met de plek, vertrekkend van veldwerk, de ontwikkeling van ruimtelijke strategieën en prototypes die verband houden met het thema water. Naast de lokale universiteiten integreert de summerschool ook andere studenten (in de architectuur, engineering, landschap, sociale wetenschappen, beeldende kunst) en universiteiten (zoals EPF Lausanne en IUA Venetië).

Download de studie