Open Call for ideas

“Open Call for ideas”

“Open Call for ideas” is een wedstrijd georganiseerd door het Agentschap van de Eurometropool Lille-Kortrijk-Tournai en zijn 14 partners, met als doel concrete inrichtingsvoorstellen uit te werken binnen het Blauwe Park, een netwerk van zachte ruimtelijke verbindingen die de mensen in contact brengen met het water en de natuur. Het organisatiecomité stelt studenten voor om kleine projecten in te dienen om 3 sites van het Blauwe Park van de Eurometropool op te waarderen. “Ecologie” en “solidariteit” moeten hierbij centraal staan. De projecten moeten financieel haalbaar zijn en op korte termijn uitgevoerd kunnen worden.

De wedstrijd vloeit voort uit de dynamiek van de Summerschools m.b.t. de corridors (2016), de fijnmazige netwerken (capillairen) (2017) en de ondergrondse waterbekkens (2017) in het Blauwe Park, onder leiding van Paola Viganò en haar team: Chiara Cavalieri, Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne, en Michael Stas, Studio Paola Viganò.

“Open Call for ideas” is bedoeld voor alle studenten die een opleiding volgen binnen de disciplines stedenbouw of architectuur. Deze studenten moeten tijdens het academiejaar 2018-2019 ingeschreven zijn bij een instelling voor hoger onderwijs die deze disciplines aanbiedt.

Over welke 3 sites gaat het?

 “Open Call for ideas” ging van start met een projectoproep die in de 3 deelregio's van de Eurometropool werd gelanceerd op 22.03.2019 tijdens Wereldwaterdag, publiek moment van het Blauwe Park.  Het organisatiecomité selecteerde 1 site per deelregio. Voor elke site gelden ecologische specificiteiten, maar ook voorwaarden en vereisten van de lokale overheid die de kandidaten moeten naleven.

De 3 geselecteerde sites zijn:

    • Reutelbeek in Geluwe (Vlaanderen – LEIEDAL)
    • De zone van Léaucourt en Obigies in Pecq (Wallonië – IDETA)
    • Het stroomgebied van de Libaude in Les Weppes (Frankrijk – MEL)

De kandidaten moeten na hun inschrijving één van de 3 sites kiezen. Voor en na hun inschrijving zullen hen documenten worden bezorgd met een beschrijving van de sites, het Blauwe Park en de Eurometropool.

3 sites (carte: Studio 018, Paola Viganò, wijzigingen agentschap)

3 sites

Resultaten

De studenten hebben gewerkt op Léaucourt en de Reutelbeek.

Reutelbeek
Reutelbeek 2
Léaucourt
Léaucourt 2