Open Call for ideas

“Open Call for ideas”: wat is dit?

“Open Call for ideas” is een wedstrijd georganiseerd door het Agentschap van de Eurometropool Lille-Kortrijk-Tournai en zijn 14 partners, met als doel concrete inrichtingsvoorstellen uit te werken binnen het Blauwe Park, een netwerk van zachte ruimtelijke verbindingen die de mensen in contact brengen met het water en de natuur.

Het organisatiecomité stelt studenten voor om kleine projecten in te dienen om 3 sites van het Blauwe Park van de Eurometropool op te waarderen.

“Ecologie” en “solidariteit” moeten hierbij centraal staan. De projecten moeten financieel haalbaar zijn en op korte termijn uitgevoerd kunnen worden.

De wedstrijd vloeit voort uit de dynamiek van de Summerschools m.b.t. de corridors (2016), de fijnmazige netwerken (capillairen) (2017) en de ondergrondse waterbekkens (2017) in het Blauwe Park, onder leiding van Paola Viganò en haar team: Chiara Cavalieri, Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne, en Michael Stas, Studio Paola Viganò.

Voor wie?

 “Open Call for ideas” is bedoeld voor alle studenten die een opleiding volgen binnen de disciplines stedenbouw of architectuur.

Deze studenten moeten tijdens het academiejaar 2018-2019 ingeschreven zijn bij een instelling voor hoger onderwijs die deze disciplines aanbiedt.

Er wordt de studenten gevraagd zich in te schrijven in groep (3 leden), bij voorkeur met een multidisciplinaire samenstelling.

Over welke 3 sites gaat het?

 “Open Call for ideas” ging van start met een projectoproep die in de 3 deelregio's van de Eurometropool werd gelanceerd op 22.03.2019 tijdens Wereldwaterdag, publiek moment van het Blauwe Park.

Het organisatiecomité selecteerde 1 site per deelregio. Voor elke site gelden ecologische specificiteiten, maar ook voorwaarden en vereisten van de lokale overheid die de kandidaten moeten naleven.

De 3 geselecteerde sites zijn:

    • Reutelbeek in Geluwe (Vlaanderen – LEIEDAL)
    • De zone van Léaucourt en Obigies in Pecq (Wallonië – IDETA)
    • Het stroomgebied van de Libaude in Les Weppes (Frankrijk – MEL)

De kandidaten moeten na hun inschrijving één van de 3 sites kiezen. Voor en na hun inschrijving zullen hen documenten worden bezorgd met een beschrijving van de sites, het Blauwe Park en de Eurometropool.

3 sites (carte: Studio 018, Paola Viganò, wijzigingen agentschap)

3 sites

Wanneer?

 “Open Call for ideas” wordt gelanceerd op 1 juli 2019. Vanaf die datum kunnen de studenten zich inschrijven op de website van het Blauwe Park en hebben ze tot 8 oktober 2019 om 23u59 de tijd om hun projecten in te dienen. De uiterste inschrijfdatum is 15 september 2019 om 23:59.

  • 15 september: uiterste inschrijvingsdatum
  • 8 oktober: indienen projecten

Wanneer zullen de resultaten bekendgemaakt worden?

Midden oktober 2019 zal een jury bijeenkomen in het kader van “Open Call for ideas”. De resultaten van de wedstrijd zullen bekendgemaakt worden tijdens de “Kortrijk Creativity Week” in Kortrijk, een initiatief van Designregio Kortrijk, op 23 oktober 2019.

Er worden drie projecten geselecteerd als laureaat (één per deelregio) en onder hen zal één grote winnaar gekozen worden.

De voorstellen van de kandidaten worden door de organisatoren geprint en tijdens deze week tentoongesteld. De winnende projecten worden ook tentoongesteld op Wereldwaterdag op 22 maart 2020.

 

Heb je nog vragen?

Dan kan je die hier stellen!

Reeds gestelde vragen:

 

Ik was student tijdens het voorbije schooljaar ( 2017-2018) en dat ben ik weer vanaf september 2019. Mag ik me inschrijven?

Antwoord: Ja, onder voorbehoud dat je ons een getuigschrift of diploma bezorgt van het schooljaar 2017 – 2018, alsook een inschrijvingsbewijs voor het komende schooljaar.

 

Mijn getuigschrift is noch in het Frans noch in het Nederlands. Laat ik dit vertalen alvorens me in te schrijven?

Antwoord: Indien mogelijk, graag.  Maar het is geen verplichting.